3.09.2018

pazar günleri

irene nemirovsky

kadının tatmin olmamış arzusundan daha tehlikeli bir şey yoktur.

mutluluk. onun peşinden sürüklenirsin, onu ararsın, bu çabayla kendini tüketirsin; oysaki şuracıktadır; artık hiçbir şey beklemediğin, hiçbir şey ummadığın, hiçbir şeyden şüphelenmediğin anda ortaya çıkar.

erkeklerin hayatı, kadınların onları ele geçirdiği gün ve anda başlar.

iki kişiden birinin hâlâ sevdiği, hala acı çektiği ve diğerinin onun aşkını izlemekten başka bir şey yapamadığı yer, ah, işte cehennem orasıdır!

insan yüreğine çok yakından bakmamalı; bu sarsıcı ve korkutucu olur.

yeni evli bir çift, sırları ve hatırları hiç itiraz etmeden bir yana koyar, aynı yaşlılık için kenara koyulan para gibi; aşk, bir anını bile kaybetmeye gelmez.

zafer ancak ağaç devrildiğinde toplanabilen acı bir meyvedir.

bir kadına her şeyi yapabilirsiniz; aldatabilir, dövebilir, terk edebilirsiniz; ama bir erkeğin hoş görebileceği bir alayı, bir kadın asla affetmez.

bir ruhu koca postallarıyla çiğnemek, işte insanların sevdikleri bu. kıymetli olan her şey gizli tutulmalıdır.

insanoğlundan kaynaklanan tüm acılar, bir diğerini kendisinden daha çok seven ve bu sevgiye minnettar olunmasını isteyenlerden kaynaklanır.

onurlu adamlara ender rastlanır.

eşi bulunmaz bir katedrali inşa etmek yüzyıllar alır; ama tüm diğer insanlara benzeyen bir insan yaratmak için birkaç saniye yeter ve ne yazık ki, bayağı zevkleri, ortak sevinçleri, safi aptallıklarıyla hepsi de birbirinin yerini tutabilir.

beni teselli eden ne kitap ne de bir sanat eseridir; bu yaşlı ve kusurlu evreni seyre dalmaktır.