12.01.2010

pierrette

balzac

evde kalmış kızlar, aşk konusunda yirmi yaşındaki genç kızların aşırı derecede platonik fikirlerine sahiptirler. yaşam deneyimi olmayan, toplumsal baskıların o güzel ve soylu fikirleri nasıl değiştirdiğini, bozduğunu, yok ettiğini sınamamış tüm insanlar gibi sabit fikirlerden vazgeçmemişlerdir.

kıskançlık ve meraktan çıldıran evde kalmış kız onu yıldırmaya çalışıyordu. pierrette güçlerinin ötesinde acı çeken insanların yaptıkları gibi ağzını açmadı. bu suskunluk tüm saldırıya uğramış insanlar için galip gelmenin tek yoludur: kıskançları o kaba ve sert saldırılardan, düşmanları o vahşice çarpışmalardan bıktırır, ezici ve tam bir zafer sağlar. suskunluk kadar etkili olan ne vardır? suskunluk tam bir karşı koyuşun, sonsuzluğa uzanmanın ifadelerinden biri değil midir?

erkeklerin çok acımasız, kaplanlar gibi taş yürekli oldukları söylenir. ama en acımasız kaplanlar, engerekler, diplomatlar, adalet mensupları, cellatlar ve krallar bile kendilerini soyluluk, servet, güzellik açısından diğerlerine göre üstün gören ve evlilik, öncelik hakkı, kısacası kadınlar arasındaki bin türlü rekabet söz konusu olduğunda, birbirlerine tatlı acımasızlıklara, o zehirli zarafetle, o vahşice hor görmelerle saldıran matmazellerin yerini tutamazdı.