9.01.2010

islam

dave barry: din hakkında yazmakla ilgili en önemli sorun, dinine içtenlikle bağlı insanları gücendirme riski taşımasıdır. sonra palalarla peşinize düşebilirler.

lionel shriver: saygı hak edilir, o bir unvan değildir. bir sokağın köşesinde durup arka bahçemdeki bir japon böceğinin yeni mesih olduğunu ilan edersem sizin de benimle bir zırdeliymişim gibi alay etme hakkınız vardır.

ayaan hirsi ali: islamcıların duygularını incitmek istemesem de, asla tiranlığa hizmet etmem. muhammed'in öğretilerini kabul etmeyen kişilerin onu [karikatürlerini] çizmesine izin verilmemesini istemek, saygı gösterilmesini istemek değil, bir boyun eğdirme talebidir.

terry gilliam: eğer dininiz azıcık saygısızlık yüzünden darmadağın olacak kadar kırılgansa, açıkçası, inanmaya da değeceğini düşünmüyorum.

sam harris: kültürümüzde hiç kimse, başka bir insanın matematik ve tarih hakkında sahip olduğu bazı inançlara "saygı göstermemekle" suçlanmamıştır. insanlar inançlarına ilişkin konular dışında, ellerinde kanıtlar olmaksızın mantıksız iddialarda bulundukları zaman onları dinlemeyi bırakırız.

azam kamguian: insanların kültür ve dinine saygı duymamız gerektiğini söylemek, bayağı ve saçma bir davranıştır.

walter kaufmann: teizmin saygıyı hak eden tek biçimi, tanrı'ya dünyanın halinden dolayı değil, dünyanın haline rağmen inanmayı seçmektir.