4.10.2008

nasruddin

paulo coelho

nasruddin’i, sufi geleneğinin en büyük üstadını davet ettiler. nasruddin, öğleden sonra saat ikide konferansına başlayacağını duyurmuştu. pek başarılı bir gösteri olacağa benziyordu: 1000 kişilik salonda tüm yerler satılmış, dışarıda kalan yedi yüzü aşkın kişi konuşmayı kapalı devre televizyonda izlemeyi göze almıştı.

saat tam ikide, nasruddin’in müritlerinden biri sahneye çıkarak, üstadın elinde olmayan nedenlerle gecikeceğini bildirdi. topluluktan bazıları öfkeyle kalkıp, paralarını geri isteyerek salonu terk ettiler. gene de, konferans salonunun içinde ve dışında bekleyen pek çok kişi kaldı.

saat dördü bulduğunda sufi üstat hala görünürde yoktu. insanlar yavaş yavaş salonu terk etmeye, çıkarken gişeden paralarını geri alarak evlerinin yolunu tutmaya koyuldular. saat altıyı gösterdiğinde, başlangıçtaki bin yedi yüz küsur seyirciden geriye kala kala 100 kişi kadar kalmıştı.

derken nasruddin geldi. zilzurna sarhoş görünüyordu. en ön sırada oturan çok güzel bir genç kadınla flörte koyuldu.

salonda bulunanlar son derece şaşırmış ve öfkelenmişlerdi. kendilerini tam dört saat beklettikten sonra, bir de böyle davranmaya nasıl cüret ediyordu bu adam? homurtular yükseldi; ama sufi üstat, onlara aldırmadı bile. genç kadına yüksek sesle ne kadar seksi olduğunu açıkladıktan sonra birlikte fransa’ya gitmeyi önerdi.

nasruddin, protesto eden seyircilere ağzına geleni söyledikten sonra ayağa kalkmaya çalıştı; ama paldır küldür yere yuvarlandı. seyirciler tiksinti içinde salonu terk etmeye koyuldular. bunun şarlatanlıktan başka bir şey olmadığını, bu aşağılık gösteriyi basına yansıtacaklarını dile getirdiler.

geriye kala kala 9 kişi kalmıştı. öfkeli grupların sonuncusu da salondan ayrılınca nasruddin yerden kalktı. tamamen ayıktı, gözleri parlıyordu. son derece onurlu ve bilgece bir görüntüsü vardı. "beni dinleyecek olanlar sizlersiniz." dedi. "tinsel yolculuğun en zor iki sınavını başarıyla geçtiniz: gereken anı bekleyecek sabra ve karşılaştıklarınızdan hayal kırıklığına uğramayacak cesarete sahipsiniz. sizleri öğrenci olarak kabul edebilirim."

ve nasruddin, kimi sufi yöntemlerini onlarla paylaştı.