11.10.2008

27 temmuz 1996

leyla erbil

aydın uğur 63'üncü günde
altan berdan kerimgiller 65'inci günde
ilginç özkeskin 66'ncı günde
hüseyin demircioğlu 67'nci günde
ali ayata 67'nci günde
müjdat yanat 67'nci günde
tahsin yılmaz 68'inci günde
ayçe idil erkmen 68'inci günde
hicabi küçük 69'uncu günde
yemliha kaya 69'uncu günde
osman akgün 69'uncu günde
hayati can 70'inci günde

ölüm orucunda öldüler!

türkiye cumhuriyeti hükümeti'ne

ölümü kucakladınız ve ulaşabildiğiniz her yere bulaştırıyorsunuz.

bu uzun cinayetle ülkemizi yaraladınız.

ülkemizin geleceğini, insanlarımızın saygınlığını tehlikeye attınız; siyasi tutuklu ve hükümlülere insan gözlerinizi kapadınız ve topluma aynı şeyi yapmasını telkin ettiniz.

toplumun vicdanında tedavisi çok güç bir yara açtınız.

durun, vazgeçin, cinayeti sürdürmeyin!

insan hayatlarının üzerinde amansız bir oyun oynuyorsunuz.
bu cinayete son verin.

biz, aşağıda imzası olan yazar ve şairler, ölüm orucuyla hak arama yolunu seçen siyasi tutuklu ve hükümlülerin insani taleplerinin tümünü, haklı ve meşru buluyoruz.

bir an önce bu talepleri kabul edin.

insan olmak korkulduğu kadar zor değildir.

tektaş ağaoğlu, meltem ahıska, oktay akbal, gülten akın, hulki aktunç, mete akyol, sina akyol, hüseyin alemdar, orhan alkaya, erdal alova, necmiye alpay, melih cevdet anday, oruç aruoba, inci asena, hüseyin atabaş, atilla atalay, zeynep avcı, i. mert başat, murat belge, ilhan berk, atilla birkiye, tanıl bora, metin celal, ali cengizkan, osman çakmakçı, reha çamuroğlu, cevat çapan, nevzat çelik, veysel çolak, arif damar, mahzun doğan, mehmet h. doğan, refik durbaş, nazlı eray, şükrü erbaş, leyla erbil, bilgesu erenus, müştak erenus, cezmi ersöz, tuğrul eryılmaz, turgay fişekçi, füruzan, berat günçıkan, vedat günyol, nurdan gürbilek, mehmet güreli, gencay gürsoy, hüseyin haydar, ahmet inam, küçük iskender, şebnem işigüzel, tarık dursun k., alpay kabacalı, metin kaçan, orhan kahyaoğlu, vivet kanetti, emin karaca, tuğrul keskin, ümit kıvanç, orhan koçak, can kozanoğlu, akif kurtuluş, ayla kutlu, ömer laçiner, mario levi, ömer madra, nezihe meriç, murathan mungan, mustafa şerif onaran, zeynep oral, erdal öz, turgut özakman, meral özbek, adnan özer, mahir öztaş, hasan öztoprak, halil ibrahim özcan, iskender savaşır, bülent somay, alaeddin şenel, salim şengil, tülin tankut, zerrin taşpınar, latife tekin, ahmet telli, mahmut temizyürek, güven turan, erbil tuşalp, umay umay, mina urgan, celal üster, nilgün üstün, özcan yalım, bekir yıldız, can yücel, güler yücel, ayşegül yüksel.

ulaşamadıklarımızdan, yaşar kemal'in (her vakitki gibi) telefonu ve faksı yanıt vermedi ama tv'de zülfü livaneli ile birlikte çalışmaları sürüyordu, izliyorduk. ulaştığımız halde imza vermeyenlerden ahmet altan, gazetesinin sütununda her gün makaleleriyle mücadele ettiğini, ayrıca ölüm karşısında "bildiri" mücadelesi vermekten "utandığını" söyleyerek özür diledi. imza verenlerin çoğunun bir köşe yazarı olmadığını anımsayalım! memet fuat ve özdemir ince metne takıldılar. bizimse (bizim değil ölecek çocukların) onların onaylayacağı incelikte bir metni yeniden ele alacak vaktimiz kalmamıştı. tomris uyar ise, "bu hükümetten ben hiçbir şey istemem." dedi. herkes kendine göre haklıydı yani. ölüm orucunun durmasında bir nebze rolümüz olmuş mudur bilemiyorum ama bu tavrımız hiç değilse yaşar kemal'in 2 yazarla değil en az 100 yazarla desteklendiğini yansıtmıştır.