10.04.2009

melekler erkek olur

hamdi koç

her ilişkinin sorgulanması gereken bir zaman gelir, en başta da evliliğin. önemli olan fazla sorgulamamak, ileri gitmemektir.

hayat bana patrona ilk andaki fikrimi söylemeyi ama hiçbir zaman ikinci kez söylememeyi öğretmiştir. çünkü bizim durumumuzdaki insanlar için sıradan bir şakşakçı olmak nasıl sakıncalıysa, her şeye itiraz eden bir adam olmak da arzu edilir bir durum değildir. doğruyu söyleyeceksin; ama yanlışı yapmayı da bileceksin.

kadının eline düşmeyegör, her şeyine sahip olmak ister.

erkekler hükmedemedikleri bir kadını karşılarında görmek istemezler.

erkekler sonunda hep karılarına dönerler.

doğmamış olması gereken herkes ölüyor. bu da yetmeyecek. doğmuş ve yaşaması gereken bazıları da ölüyor yanısıra; o arada. üstelik içlerinde en iyilerden bazıları da var.

inanmaktan vazgeçmek zorunda kalacağın işlere başlama.

kadınlar niye çok kitap okurlar da doğru kitapları bir türlü okuyamazlar? niye mesela kant'a kafaları basmaz?

geceye ait olmayan, geceden uzak durmalı. çünkü gece kendine ait olmayanı tanır, içine sokmaz, kendi karanlığından daha koyu bir karanlıkla karartır onu, yalnızlığın, yabancılığın karanlığıyla. sen olan o daha koyu karanlığın üzerinden sıyırıp atamazsın; geceyi de, geceye ait olanları da kandıramazsın.

kimse anlamaz; oysa iyi bir mağazada alışveriş yapmanın en büyük tadı, hiç de eşya merakı ya da sonradan görmüşlük değildir; nedir, biliyor musunuz? kendinden istisnai bir uzman yaratmış bir adamın, bazen birkaçının birden, gelip sizin vücudunuzun nasıl daha iyi görünebileceğiyle, daha rahat edebileceğiyle, kendini ifade etmiş hissedebileceğiyle hiçbir doktorun vücudunuzun nasıl daha iyi yaşayabileceğiyle ilgilenmediği kadar yakından ilgilenmeleri, tüm minik kusurlarınızı sanki anne babanız onlarmış da kusurlardan kendi genlerini sorumlu tutuyorlarmış gibi örtmeye çalışmaları, size dünyanın en çok özen gösterilmeyi, en çok üstünde düşünülmeyi, en çok üstüne titrenmeyi hak eden insanı olduğunuzu hissettirmeleridir.

iş hayatı sürprizlerle doludur, gerçek hayatın aksine. iş hayatında kimse gerçekten kötü değildir; aslolan iştir; iş söyler, iş her şeyi değiştirir.

iktisat yapılmaz, edilir. lüzumsuz para harcama, tasarruf yap, borçlanma; dünyanın en büyük iktisatçısı sensin.

ekonominin en özel yanı, yalanları bünyesinde yaşatmayan bir varlık olması. ekonomide hiçbir yalan gizli, hiçbir hata cezasız kalmaz. rakamların ne kadar dürüst, açıksözlü, karakterli ve kinci yaratıklar olduğunu bilemezsin. bir politikacı olarak sen sadece halkı kandırırsın, ekonomiyi değil; ekonomiden anlayanları değil, başka ekonomileri değil. o yüzden sen sen ol, paranı sakla. yoksa yarın o parayı çok ararsın.

aklı devreden çıkmış bir erkek penisten başka bir şey değildir. bir penisi ikna etmek ise bir vajina için çocuk oyuncağıdır.

bir şeyi kabul etmek seni başka bir şeyleri reddetmek zorunda bırakır.

büyük doğrunun olmadığı yerde küçük doğru da olmaz.

bir kadın için başka bir kadından daha büyük bir düşman yoktur.

ölüm kehaneti ve hastalık haberiyle başlayan bir gün her bakımdan özel bir gündür. insandan çok fazla dikkat talep eder; hem de yarattığı moral bozukluğuna aldırmadan.

ciddi ve karakterli şeyler soğuk iklimde yetişir. sıcak; seks, aylaklık ve hafiflik demektir. güneşin altında büyük bir şey yapamazsın, kafan çalışmaz, ruhun çalışmaz, vakit geçirmeye ve eğlenmeye çalışan bir küçük adam olur çıkarsın.