18.04.2010

gurur ve önyargı

jane austen

gurur, çok yaygın bir kusurdur. okuduğum onca şeyden sonra şuna inandım ki gerçekten çok yaygın; insan doğası gurura bilhassa eğilimli; o ya da bu gerçek ya da hayali bir özellikten ötürü kendinden memnuniyet duymayan pek az kişi vardır. gurur ve gösteriş farklı şeyler; ama sık sık aynı anlamda kullanılıyorlar. insan gösteriş düşkünü olmadan gururlu olabilir. gurur daha çok kendimizle ilgili görüşümüze bağlıdır, gösteriş ise bizim hakkımızda başkalarına ne düşündürmek istediğimize.

jane adamın dikkatini kendinden toplayabildiği her dakikayı sonuna dek kullanmalı. adamı garantiye aldıktan sonra aşık olmak için bol bol vakti olur.

evlilikte mutluluk tümüyle şans meselesidir. taraflar birbirlerini gayet iyi tanısalar da, hatta baştan çok benzer olsalar da, bu, mutluluklarına en ufak bir katkıda bulunmaz. sonradan daima değişmek için çırpınır, başlarını derde sokarlar; hayatını birlikte geçireceğin kişinin kusurlarını ne kadar az bilirsen o kadar iyidir.

normalde karşılaşılan şeyler fersah fersah aşmamış hiç kimse gerçekten hünerli sayılamaz.

hanımların bazen dikkat çekmek için kullandıkları tüm yöntemlerde bayağılık vardır. kurnazlığa yakın her şey basitliktir.

güçlü olan bir şeye her şey iyi gelir. ama eğer zayıf, cılız bir eğilimse tatlı bir sone açlıktan öldürür onu.

hiçbir şey alçak gönüllü bir görünümden daha yanıltıcı değildir. sık sık sadece düşünce dikkatsizliği, bazen de dolaylı bir övünmedir.

etrafa kayıtsızlaşmak aşkın özü değil midir?

ahmak adamlar tanımaya değer yegane adamlardır, bana kalırsa.

sürekli ve düzenli ders olmadan hiçbir şey başarılamaz.

başka oyalanma imkanları olmayınca gerçek filozof elindekilerle yetinir.

akıl vermeyi hepimiz severiz; ama sadece bilmeye değmeyecek şeyleri öğretmeyi becerebiliriz.

geçmişin sadece hatırlamaktan zevk aldığınız kadarını düşünün.

benimle oyun oynamayacak kadar naziksiniz. eğer duygularınız hala geçen nisandaki gibiyse, bana bunu hemen söyleyin. benim duygu ve dileklerim değişmedi; ama tek bir sözünüz beni bu konuda ilelebet susturacaktır.