8.04.2010

dinle küçük adam

wilhelm reich

önemli olan bir tek şey vardır: sakıngan ve korkak kimselerin ayak basamayacağı bir yolu önerse, seni sürüden ayırsa bile, yüreğinden gelen sesi dinle.

kendi mutluluğunu tüketen, yiyip bitiren sensin.

ona toplum dışı, insandan kaçan biri gözüyle bakarsın. çünkü büyük adam, senin o bomboş, gevezeliklerle dolu partilerine gitmektense çalışma odasına kapanıp düşünceleriyle baş başa kalmayı ya da deney odasına kapanıp çalışmayı yeğlemiştir. parasını senin gibi hisse senedine yatırmayıp bilimsel araştırmalarına harcadığı için deli dersin ona.

çünkü büyük adam sana benzemez. yaşamının amacı yığın yığın para biriktirmek ya da kızlarını toplumsal konumu iyi birileriyle doğru dürüst evlendirmek ya da bir siyasal göreve atanmak, adının başına bir yığın büyük sözcükler eklemek ya da nobel ödülü almak değildir.

sen, unutursun küçük adam. ama büyük adam; doğası gereği unutmaz. sanma ki, kin besler büyük adam, sanma ki öç alır, yalnızca senin neden böylesine bayağı davranışlarda bulunduğunu anlamaya çalışır.

kapanamayacak yaralar bile açsan, büyük adam, yaptığın yanlışlardan ötürü senin yerine acı çeker. bu yanlışların büyük olmasından değil, küçük ve değersiz olmalarından dolayı acı çeker. seni bu gibi şeyleri yapmaya iten nedenleri bilmek ister.

uçmaktan korkuyorsun, yükseklerden ve derinliklerden korkuyorsun sen.

ben hem biyolojik, hem de kültürel açıdan bir melezim ve tüm sınıfların, ırkların ve ulusların zihinsel ve fiziksel ürünü olmaktan gurur duyuyorum. senin gibi safkan olmadığım ya da senin gibi katıksız bir sınıfın üyesi olmadığım için gurur duyuyorum. senin gibi bütün ulusların, ırkların ve sınıfların küçük faşisti, tutkulu bir yurtseveri, milliyetçisi olmadığım için gurur duyuyorum.

yaşam, plazmanın kasılmalarıyla başlar, bir hahamın dualarıyla değil.

doğayı düzeltmeye kalkışma. bunun yerine, onu anlamaya ve korumaya çabala. boks maçı yerine kitaplığa, lunaparka gideceğine yabancı ülkelere git.

amaç, ona varmak için yürüdüğün yoldur. bugün attığın her adım, senin yarınki yaşamındır.

hoşlanmadığın bir gerçekle karşılaştığında, delilik tanısını koymakta ne usta olduğunu biliyorum.

ben, hiçbir uygarlığın kölelerle kurulamayacağını söylüyorum. bu korkunç 20. yüzyıl, platon’dan bu yana ortaya çıkan her kültürel kuramı anlamsız hale getirdi. insan kültürü henüz varlık göstermiş bile değil, küçük adam!

yaşamdan zevk almak için ekonomik koşulları iyileştirmen gerekir.

coşkusal veba: birisini öldürmeye karar verdiği anda, o kişide öldürme eğiliminin başgösterdiğini öne sürüyor hemen.

binlerce yıllık bakış açısından görebiliyorum seni. binlerce yıl geçmişten ve binlerce yıl gelecekten bakıyorum sana. kendinden korkma duygundan kurtulmanı istiyorum. daha mutlu ve daha insana yaraşır bir yaşam sürmeni istiyorum. kasılmış bir beden yerine canlı, yaşayan bir bedenin olsun istiyorum. çocuklarından nefret etmek yerine onları sevmeni, karına evlilik gereği işkence yapmak yerine onu mutlu etmeni istiyorum.