1.09.2009

sezgi ve deneyim

paulo coelho

bildiğiniz her şey, uzun yılların çalışmalarından doğan deneyimlerden geliyor. ama bu eski çözümler yalnızca eski sorunlara uygulandığında geçerlidir. yaratıcı olmak istiyorsanız, bütün o deneyimlerden öğrendiklerinizi unutmaya çalışın.

doktorlar, tahlil sonuçlarının düşündükleri gerçek hastalıktan tamamen farklı olduğunu gördükçe, bilime mi yoksa kendilerine mi güveneceklerine bir türlü karar veremezler. giderek deneyim kazandıkça içgüdülerine ağırlık vermeyi öğrenirler ve hastalarının gittikçe düzelmekte olduğunu görürler.

başarılı işadamları, grafikler ve diyagramlar üstünde uzun uzun çalıştıktan sonra piyasanın eğiliminin tam tersi yönde davranırlar ve daha da zenginleşirler.

sanatçılar, herkesin "bu iş olmaz. böyle şeylerle kimse ilgilenmez." dediği kitaplar yazıp filmler çekerler ve sonunda popüler kültürün ikonları olurlar.

dini önderler, vaazlarında, kuramsal olarak dünyanın en önemli şeyi olması gereken sevgi yerine, korku ve suçtan söz ederler ve toplantıları dolup taşar.

var olan eğilime bir türlü karşı çıkamayan tek bir grup vardır: politikacılar. herkesi memnun etmek isterler ve politik doğruluk kurallarına katı bir biçimde bağlı kalırlar. sonunda istifa etmek, özür dilemek ya da kendilerine ters düşmek zorunda kalırlar.