11.05.2011

vatan

namık kemal

ah, vatanını sevmeyen adamdan nasıl aşk beklersin?

bir kere düşün. vatan ki herkesin hakkını, hayatını korurken onun korunması söz konusu olunca vatan evladını sınıra zorla gönderiyorlar. vatan, herkesin öz annesidir. birçok insan sağlığında sütünden, hastalığında ilacından geçinmeye çalışır. bu vatanın her karış toprağı atalarımızın kanıyla yoğrulmuştur. kimse üzerinde iki damla gözyaşı dökmek istemiyor. üzerinde kırk milyon can var. uğrunda isteyerek can verecek kırk kişiye sahip değil. bu vatan ki, bir zamanlar kılıcının gölgesinde birkaç devlet yaşatırken, şimdi ancak birkaç devletin sayesinde kendini koruyabiliyor.

vatan yaşamazsa bizler de yaşamayız. belki yaşayan bulunur. evet! belki bulunabilir. yok! yok! yaşayan bulunur fakat o insan değildir. insan, vatanın ayaklar altında çiğnendiğini görürse yaşamaz. insan, annesinin ayaklar altında çiğnendiğini görürse yaşayamaz. insan velinimetinin ayaklar altında çiğnendiğini görürse yaşayamaz. velinimetini ayak altında görüp de yaşayan köpekten alçaktır.

hayatınız giderse adınız kalır. insan olan için öldükten sonra güzel bir ad bırakmak, ölmemekten daha hayırlıdır. kalbiniz rahat olsun, ölümden korkmayın. korksanız da korkmasanız da elbette bir gün gelir, o sizi bulur. kurtulamayacağı şeyden kaçmak insana yakışmaz.

vatanınız için ölmeye mi geldiniz? peki neden vatanınızdan ayrıldınız? pekala, ayrıldınız, ölsenize! ölüm karşınıza gelince şahin görmüş ördek gibi kaçarsınız. öldürecek adam buldukça bulutla yarışan kaplan gibi kovalarsınız. sanki aldığınız canlar vücudunuza girecek. sanki öldürdüğünüz adamların ömrü sizin olacak.

bilir misin, bence vatan imanla beraberdir. vatanını sevmeyen allah'ını da sevemez.

hiçbir zaman inancımı yitirmem. allah büyüktür. vatan kutsaldır.

herkes anasından o vatanseverlikle doğuyor. fakat siz de bu milletin daima önünde bir örnek görmeye, bir büyük adam bulmaya muhtaç olduğunu inkâr edemezsiniz ya! muhtaçtır. fakat kendini muhtaç sandığı için muhtaçtır.