8.07.2012

kızıl darı tarlaları

mo yan

önemli keşiflerin çoğu tesadüf sonucudur.

nezaket olmadan da karı koca olunmaz, düşman olunmadan da. iyi günde, kötü günde. horoza varırsan horozun, köpeğe varırsan köpeğin peşinden gidersin.

kahramanlık insanın damarlarında dolaşan bir akıntıdır, dış dünyanın etkisiyle ortaya çıkar.

erkeklerin onda dokuzu genelde iyi çıkmaz.

bilge kişi kaderine boyun eğer. akıllı bir kuş yumurtlamak için ağacı seçer, bir kahraman da efendisinin yolundan gider.

her zaman bir çıkış yolu bulunur.

aşıkların ve düşmanların kaderinde karşılaşmak vardır; para adam öldürür, kuşlar yem ararken ölür; gençler yaşlılara gülmemelidir, çiçeklerin kırmızılığı birkaç gün sürer; insan kendini ve yerini bilmeli; aptalca davranırsan sonra acısını çıkarırlar.

fırtına uzun sürmez, sevenler uzun süre ayrı kalmaz.

huzurlu ve barışçıl bir toplum insanların eğitim alanıdır; uzun süre kafeste kalmış kaplan, kurt ve leoparlar bile zamanla kendilerini kafese kapatan sahiplerinin insanlığından bir nebze de olsa nasibini alır.

efendi olan, üzerinden on yıl geçse de intikamını alır.

bazen insan ırkının bozulmasıyla gittikçe daha zengin ve daha rahat hayat koşullarının oluşması arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyorum. zengin ve rahat hayat koşullarının peşine düşmek insan ırkının hedefidir; ama bu hedeflere ulaşmak bazı koşullara bağlıdır, bu da kaçınılmaz olarak derin ve korkutucu bir çelişkiyi ortaya çıkarır. insanlar insan ırkına ait olan bazı mükemmel özellikleri kendi çabalarıyla ortadan kaldırırlar.