16.07.2012

büyüklere masallar

mihail saltıkov-schedrin

eğer rahat bir hayat sürmek istersen, iki gözünle birden bak dünyaya.

büyük ve ciddi cinayetler, çoğu kez mükemmel diye adlandırılır ve bu nitelikleriyle de tarih sayfalarına geçer. küçük, ciddi olmayan cinayetlere ise kimse önem vermez ve bunlar ne tarihe geçerler ne de çağdaşlarının övgüsünü kazanırlar.

insanı boğan bir bekleyiş sırasında yenilmektense, iş arasında yenilmek yeğdir.

dünya yüzünde binlerce söz vardır; ama bunların en tehlikelileri, doğru ve gerçek olan sözlerdir. bunlar hiçbir zaman söylenmemelidir; çünkü artları sıra hemen eksiklikleri, pürüzleri sırıtıverir bunların. oysa boş sözler öyle mi ya? al, istediğin gibi evir çevir, döndür dolaştır. bir yanından bakınca şu anlam çıksın, öte yanından bakınca bu.

dünyada içinden çıkılmayacak güç durum yoktur.

bilgi aydınlık, bağnazlık ise karanlık demektir. karanlık, ömrünü tamamlamış, bitmiş bir gerçektir; ışık ise beklenen gerçektir. ve ne olursa olsun gelecektir.

hayatta birinci derecede rol oynayan şey iyiliktir. kötülük ise yanlışlıkla karışmıştır hayata. hayat gücü, her zaman için iyiliğin içinde bulunur.

kötülük hiçbir zaman kalıcı bir güç olmamıştır. tarih özgürlüğün öyküsüdür; iyilikle mantığın, kötülükle kafasızlığa karşı kazandığı zaferin öyküsüdür.

yurttaşlık duygusu, ancak özgürlük ve geniş olanaklar içinde işe yarar bir nesnedir.

saflık hırsızlıktan kötüdür. eğer ahmakların elinde yetki olsa tüm akıllıları yeryüzünden silip süpürürler.

gerçek insan ileriyi görür, acının her türlüsünü bilir, kederden gamdan anlar ve korku duyar.

hiçbir acı, karanlıklar içindeki birinin, bu karanlığı yırtıp ışığa kavuşmak için yaptığı bilinçsiz, telaşlı ve güçsüz çabalarından doğan acıdan daha büyük olamaz.