10.06.2014

sergey neçayev

aziz çalışlar

1869 yılında, herzen, ogaryov ve bakunin'le isviçre'de yakından bir ilişki kuran ve moskova üniversitesi'nde okuyan neçayev adlı bir bağnaz devrimci, öğrenci arkadaşlarını gelecekteki bir devrim adına örgütlemeye başlar.

"halkın öcü" adıyla tanınan, enternasyonal'in temsilcisi ve tüm rusya devrimcileri komitesi'nin üyesi olduğunu ileri süren, son derece merkezi bir örgütün kurucusudur neçayev. bu girişiminde neçayev'i, kendisine alliance révolutionnaire européenne committée général adını taşıyan, gerçekte var olmayan bir örgütün mühürü ile özel bir garanti belgesi veren bakunin desteklemektedir.

neçayev'in devrimci kateşizm adını taşıyan kitapçığı, acımasız ve dürüst olmayan savaşım yöntemlerini savunmaktadır: "devrimci, yerleşik toplumsal ahlaktan tiksinip ondan nefret eder. onun için, yolu devrimin zaferine açan her şey ahlaka uygundur. onun yolunun karşısına dikilen her şeyse ahlaka aykırıdır."

bu ilkeler çevresindeki eylem, başlarındaki şef yoluyla yukarıdaki bir gruba bağlı beşer kişilik gruplarca yürütülecekti. 1869 yazında italya'dan dresden'e geçen dostoyevski'ye, orada karısı anna'nın moskova tarım akademisi'nde öğrenci olan ağabeyi, bu gençlerin yaşamlarını, devrim üzerine bilgilerini anlatır. bu arada da, ivanov adındaki bir öğrenciden de renkli bir biçimde söz eder. ancak, ivanov, neçayev'in elindeki belgenin gerçekliğinden kuşkulanan ve neçayev'in yöntemlerine de karşı çıkan biridir.

birkaç ay sonra bir haber yıldırım hızıyla bütün dünyaya yayılır. 21 kasım'da, ivanov, akademinin arka bahçesinde neçayev'le üç arkadaşı tarafından öldürülüp cesedi havuza atılmıştır. öldürülenlerin "halkın öcü" örgütü üyeleri olduğu, ivanov'un hainlik etmesinden ve kendilerini ele vermesinden korktukları için kendisini öldürdükleri, bunu da neçayev'in başkanlığında, onun bir kışkırtması sonucu yaptıkları ortaya çıkar. bu üç kişi, öbür örgüt üyeleriyle birlikte tutuklanıp 1870 haziran'ında st. petersburg'da yargılanırlar. neçayev ise isviçre'ye kaçar.