14.06.2012

mansfield park

jane austen

insanların karşısındakinden en çok şey bekledikleri ve kendi kendilerine karşı en az dürüst oldukları alışveriş evliliktir.

insanlar doğanın yüceliğini daha derinden duyabilseler, onun güzelliğine dalarak kendilerini unutabilseler, kötülük de üzüntü de azalırdı.

doğamızın herhangi bir yetisinin diğerlerinden daha üstün olduğunu söyleyebilirsek bence bu, bellektir. belleğimizin gücünde, zayıflıklarında, ayarsızlıklarında, zeka yetilerimizin hepsinden daha anlaşılmaz bir yan var. bellek denen şey bazen öyle tutucu, öyle işe yarar, öylesine uysaldır. bazen de o derece şaşkın ve zayıf! başka zamanlarda da öylesine dik başlı ve yola gelmez! gerçi biz insanlar her bakımdan bir mucize sayılırız ama anımsamak ve unutmak yeteneğimiz özellikle anlaşılmaz bir sır!

inan ki dünyada en büyük zevklerimden biri seni sevindirmektir. yok, hayattaki en bütün, en katıksız zevkim budur, diyebilirim. tümüyle pürüzsüz bir zevk bu.

kadın için, sevilenin el yazısı, yazdığı şey ne olursa olsun, bir mutluluk kaynağıdır. başka hiçbir insanoğlunun biçimlendirdiği harfler, edmund'un şu sıradan yazısına benzeyemezdi. bu harfler, aceleyle yazılmış oldukları halde, kusursuzdu.

akıl soranlar ancak, yanlış karar verecekleri zaman, vicdanlarının sesini susturmakta yardımcı aradıkları için sorarlar.

dr. johnson: evliliğin çok acıları olabilir ama bekarlığın da hiç tadı yok.