6.02.2010

yenişehir'de bir öğle vakti

sevgi soysal

düzenle bütün bağlarını koparabildiğin zaman, ki bu cesaret ister, bu cesareti gösterebildikten sonra karanlıktan korkmayan biri olursun.

hep iyi şeyler giymeli insan. alain delon bir zamanlar garsonmuş. yakışıklılığı, güzel giyimi, tabii bir de kurnazlığı sayesinde filmcinin birinin gözüne çarpmış; yakışıklılık hiç olmazsa piyango bileti gibi zengin ediverir insanı; o da olmazsa kız tavlarsın, gönlünü hoş edersin; ama süklüm püklüm, odacı kılığında dolaşmak, çuval çuval patatesleri, soğanları eve yığmak iç karartıcı, bezdirici bir hayattan başka ne getirir?

her iyi ailenin gizleri vardır.

suçlular unutulmaz, cezalar hiç unutulmaz; unutkanlık düzeltici, yapıcı değildir. affetmek sağlıksızdır. mikroplara karşı ilaç kullanmamak, kanayan yaraya tentürdiyot dökmemek  gibi bir şeydir affetmek. uygar insan affetmez ve unutmaz. uygar insan cezalandırır; affetmek ve unutmak barbarlık, ilkelliktir.

bir garsonun koşması; savrukluk, kabalık, işini bilmeme belirtisidir.

zimmetine para geçirmek, bir memurun alacağı en doğru tavırdır. devlet, sürekli olarak biz vatandaşların parasını zimmetine geçirmiyor mu? bunu sezen ve gören biri, devletten, şundan bundan gasp etmiş olduğu paranın pek ufak bir kısmını, aslında hakkını, kendi hakkı olmasa bile birçok insanın hakkını geri almış, fena mı?

işe yaramaz boş insanlar böyledir: sokaktan bir cankurtaran ya da itfaiye arabası geçmeyegörsün, hemen durup bakarlar. bir yerde bir kanalizasyon çukuru mu açıldı, başına üşüşüp seyrederler. bir kazma makinesi yol mu açıyor, saatlerce bekleşirler çevresinde. çünkü yoktur önemli bir işleri, bir hedefleri yoktur. her şey, bütün olaylar dışlarındadır. seyircisidirler her şeyin, yapılan yolların, yanan evlerin ve para kazanan insanların.

her şeyin iyisini sevmeli. insan dediğin, yapabileceğinin en iyisine layık görmeli kendini.

adam kısmı bir şeyi gözüne almadı mı hiçbir şeycik olmaz. can dediğin bir kez çıkar. ama canı göze aldın mı hep karşılığını alırsın. canın bir defacık gider ama, canını göze alan hep karlı çıkar. ya sermayen olacak ya da gözünü kırpmadan öne süreceksin canını. bunun dışında hayat boyu uşaklık var.