7.12.2009

din

richard dawkins

din, egemen kesim tarafından halkı zapt etmek için kullanılan bir araçtır.

dinsel inanç kavramının sahip olduğu gücün ve ihtişamın tüm esprisi, mantıklı nedenlere bağlı olmamasıdır. geriye kalanımızdan beklenen, ön yargılarımızı savunmamızdır. ancak dindar birisinden inancını doğrulamasını istediğinizde, "dinsel düşünce özgürlüğü"nü ihlal etmiş olursunuz.

kanıt ortaya çıkana kadar kararı ertelemek gerçekten iyidir.

benim ya da diğer ateistlerin din karşısında ara sıra takındığımız düşmanca tavır sadece kelimelerle sınırlıdır. ben ilahiyat kaynaklı bir anlaşmazlık yüzünden hiçbir yere bomba atmayacağım, kimsenin kafasını kesmeyeceğim, kimseye taş fırlatmayacağım, kimseyi çarmıha gerip yakmayacağım, kimseye işkence etmeyeceğim veya gökdelenlere uçakla çarpmayacağım.

bir bilim insanı olarak tutucu inanca düşmanım; çünkü bu eğilimdeki bir inanç her zaman bilimsel girişimin önünü tıkar. din bize görüşlerimizi değiştirmememiz gerektiğini ve ayrıca, kavranması mümkün, ilgi uyandırıcı konuların keşfedilmesini arzulamamayı öğretir. din, bilimin düzenini bozar ve kişinin idrak kabiliyetini baltalar.

din; sayısız masum, iyi niyetli ve hevesli genç beyne yönelik bilimsel öğretimi yıkmanın tutkusuyla hareket eder. çok küçük yaşlardaki çocuklara sorgusuz sadakatin bir erdem olduğunu öğreterek dünyayı tutucular için güvenli bir yer haline getirir.