14.05.2008

ırkçı-turancı dergiler

melih cevdet anday

ırkçı-turancı dergilerle dinci dergilerin sayısı 31'i bulmuş. çok şükür mart ayını sağ selamet atlattık. korkumuz yalnız şemsettin yeşil efendi hazretlerinden olsa kolay; kuran'da elektrik bahsinin yazılı olduğuna inandığımızı söyleriz, biter gider. işin sarpa saran yanı, türk olduğumuzu ispat güçleşti. dedenizin dedesinin kanını gösteremediniz mi yandınız.

dincilerle ırkçıların nasıl olup da saf birliği ettiklerine şaşıyorum doğrusu. şemsettin yeşil efendi, kuran'a inananları ırk, ulus farkı gözetmeden yeşil bayrak altına toplamak ister; öteden ırkçılar, "senin kaynanan arnavutluk'ta doğmuş; başının çaresine bak" derler. bu iki ucu birleştirmek kolay mı?

bir arkadaşım anlattı. yemek yediği lokantanın garsonu bir gün yanına sokulmuş, utana sıkıla: "bey" demiş, "siz okumuş bir adamsınız. bir şey soracağım. geçen gün bana bir gazete gösterdiler; içinde 'çerkezler türk değildir' diye yazılı. ben de o gazeteye bir mektup yolladım, 'peki biz neyiz?' diye sordum. cevap gelmedi. bey, biz çerkez köylüsüyüz, bugüne kadar kendimizi türk bilirdik; bize ne yapmak istiyorlar?"