8.02.2014

dün yağmur yağacak

özdemir asaf

gerçek bir kral hiçbir zaman karısına krallık yapmamalı.

"güzellik, gözdedir; bakılan şeyde değil."

evet her insan yalnız. ve hepsi de aynı şekilde bir başkasını, kendisine hayatı, saadeti getirecek olanı bekliyor. halbuki hayat da, saadet de kendilerindedir. kimse, kimseye onu götürmeye yanaşmıyor. egoistliğinden mi diyorsunuz. hayır. sakın böyle bir şey aklınıza gelmesin. insanların egoist olmadığı iki veya üç halden biri muhakkak ki bu vaziyettir.

okul sizi birinci sınıfta başlatır, son sınıfta bırakır. hayat son sınıftan alır.

bunlar hep unutmamak için. bu göz yoluyla sinirlerinizi yıpratan uygarlık. bu soyunmalar, bu neonlar, bu flüor gazının yanan esansları. bu televizyonlar, bu teleksler, bu telefotolar. bu teller, bu yeraltından gitmesi gerektiği halde başınızın üzerinden geçen elektrikler, kablolar. tabiatın gösterdiği yol, ağacın meyvesi topraktaki köklerindedir. bu kadar yeter.

unutmak, hatırlamaya yer açmak içindir.

benim gülmem canımın sıkıntısıdır.

a.. bir kuş.. hiç görmediğim bir kuş.. bakınca uçuyor sanıyorum. düşününce uçmuyor gibi.. elimin, sağ elimin içine geldi, kondu.. duruyor.. bakınca benden korkuyormuş gibi.. uçacakmışçasına uçuyor gibi duruyor sağ avucumun içinde. hemen düşünmeye başlıyorum onu. kuş hemen rahatlıyor. benimle rahat. en iyisi, diyorum, onun rengini, güzelliğini, tüylerini, inceliğini düşüncelerimle göreyim. onu sevmek yanlışına düşmeyeyim. değil mi?

ben, en düşünceli zamanlarımı evimin dışında yaşadım. akıllı kalmış olmam bu yüzdendir.

yaşamak nedir? yaşamak mı? boru gibi olmamak. kapıları olmak, yolları olmaktır. tembelle çalışkanı ayırmak ne demek bilmektir. dayak atılacak aptal çalışkanı tekmelemek, akıllı, küskün tembelin tembelliğini anlamak, onu ayırmaktır. yaşlanmış ile yaşamıştan hangisinin elini öpeceğini bilmektir. evet evet demeden. hayırlarınla evetlerini belirtmektir. palavrasız kahramanlıktır. parayı götürülecek zannetmemek. herkesi evi içinde görmek. iki apartmanı olana malları iki misli fiyatına satmak. beş apartmanı olana bir okul yaptırtmak. iki hanı olana bir hastane yaptırtmaktır.

kadınların yüzlerine değil gözlerine bak. ama gözlerinin rengine değil, anlamına.

beni kimi sevdiğin hiç ilgilendirmez. beni sevmek ilgilendirir. kim olduğu saklanabilir. ama sevgi saklanamaz. bunu deneyenlere hem acır hem onlara kızarım. korkak, yersiz bir gurur onları eritir. sevgilerini saklayan, saklamaya çalışan aptallar.

yanlış söylüyorsun, bir gün ölemezsin. bir anda öleceksin. ölüm bir günü dolduracak kadar büyük değildir. yaşamaya bakmalı.

doğru konuşmaya önce doğru konuşmayanlara yalan demekle alışılabilir, başlanabilir.

ben hiçbir şey tasavvur edemiyorum ki insanda kazandırıcı bir tesir bırakmamış olsun. hiçbir yalan hatırlamıyorum ki herhangi birisine ders vermemiş olsun. hiçbir yapmacık bilmiyorum ki kaynağında biraz hakikat bulunmamış olsun.

sevgi saldırmaya geçmeden önceki son duraktır. onun için kimse oraya kadar gelemiyor.

en yalnız, istese de istemese de en yaşayandır.

bir insanın yaşamakla, yaşadıkça geçebileceği yolların sonundadır yalnızlık. mutluluktan sonra gelir, güvenin başlayıp yıkılmasından sonradır. gücün gelişip tükenmesinden sonra, güzelliğin solmasından sonradır. gülmelerden sonra gelir. bulup yitirmelerden sonradır.