7.08.2020

özgür bir adam

giovanni papini

ben, kahramanca bir hayat sürmek ve dünyayı gözünde daha katlanılabilir kılmak isteyen bir adamım. bazı zayıflık, kendini bırakmışlık ya da ihtiyaç anında kelimelerle soğutulmuş birkaç hakaret veya imgelere bürünmüş birkaç düş savurduysam dünyaya, alın ve atın onları; ama beni rahat bırakın.

ben özgür bir adamım. özgürlüğe ihtiyacım var, yalnız kalmaya ihtiyacım var, tüm utançlarım ve üzüntülerim üzerine kendi başıma uzun uzun düşünmeye ihtiyacım var. güneşin ve sokaklardaki çakıl taşlarının keyfine dost ya da sohbet olmadan kendimle yüz yüze gelerek ve salt yüreğimin müziğini dinleyerek varmaya ihtiyacım var.

ne istiyorsunuz benden? söylemek istediklerimi yayımlıyorum; vermek istediklerimi veriyorum. merakınız midemi bulandırıyor, övgüleriniz gururumu kırıyor, çayınız beni zehirliyor. kimseye bir şey borçlu değilim ve tanrı var olsaydı sadece onunla hesaplaşırdım. fakat yok ve sizle alakalı hiçbir şey umurumda değil.

her şey eşit değerdedir: bir kuş yuvasıyla bir şehir, bir çakıl taşıyla bir yarımada, bir aptalla bir dahi aynı ölçüde anlamlı ve saçmadır. her şey bana aitken, bana sunulmuşken, benim emrimdeyken gerçekliğin bir tarafı neden diğer tarafından daha çok umurumda olsun ki?