19.10.2012

yoğun tempolu insanlar için meditasyon

osho

bütünlük içinde yapılan her eylem senin ibadetindir.

birbirinin aynı iki gün doğumu yoktur.

bilgelik, insanın kendini bilmesidir. kendini bilmek diğer bütün bilgilerin başlangıcıdır.

bir egoya sahip olmak çok pahalı bir olaydır. bütün yaşamın bunun için harcanır gider.

bütün kutuplar yaşamı zenginleştirir: yin ve yang, erkek ve kadın, karanlık ve aydınlık, yaşam ve ölüm, tanrı ve şeytan, aziz ve günahkâr. kutuplar olmadığında hayat monotonlaşır.

bütün ilişkiler aynaya benzer. diğer insanın varlığının aynasında kendi yüzünü görürsün.

insanlar birlikte yaşıyor ve ruhları yaralarla dolu; bu nedenle küçük şeyler onları çok fazla incitiyor.

hepimizin belli bir miktar alana ihtiyacı var. ne zaman insanlar bu alana sokulacak olsa, bizim enerjimiz büzülür ve içerde büyük bir paniğe kapılırız. bu alan her gün giderek küçülüyor. dünya çok kalabalıklaşıyor. her yerde, trende, otobüste, tiyatroda, caddede, dükkanlarda, restoranlarda, kolejlerde, okullarda, korkunç bir insan kalabalığı var. bireyin gelişimi için gerekli olan alan yok oldu.

herkeste derin bir stres ortaya çıktı. buna "stres sendromu" diyorlar ve artık nerdeyse normal hale geldi. herkes stresli ama bu normal olduğu için, insanlar bunun farkında değil. bu durum bir sürü iç hastalığa neden oluyor, özellikle de tansiyonla bağlantılı hastalıklara.

çok mantıklı bir insan âşık olduğunda aptallaşır. nasıl bir aptallığa boyun eğdiğini kendisi de hisseder, ne salaklık!

esneklik gençliktir, katılık yaşlılıktır. ne kadar esneksen o kadar gençsin; ne kadar katıysan o kadar yaşlısın. ölüm mutlak katılıktır. yaşam mutlak özgürlük, esnekliktir. hatırlaman gereken şey bu.