5.12.2011

berlin alexanderplatz

bugün bir ziyafet çekelim derim; çünkü dün geçmişte kaldı, yarın da henüz gelmedi.

bugünlerde sabahları kravat bağlamaya kim zaman bulabiliyor ki? kim bir dakika fazladan uyku çekmek istemez ki? hepimiz uykumuzu iyi almalıyız. çünkü ardından çok çalışıp az para kazanacağız.

hiçbir şey göründüğü kadar kötü değildir.

koldaki bant ister kırmızı ister sarı ister siyah olsun; içtiğin sigaranın tadını değiştirmez.

alt tabaka beyaz undan yapılmış ekmeğin katkı maddeleriyle zenginleştirilebileceğini düşünen, yalnızca kendisini ve müşteriyi kandırıyordur. doğanın kendi kanunları vardır ve doğa her suistimalin intikamını alır. bugün neredeyse tüm medeniyetlerde görülen bozulmuş sağlığın nedeni, değeri azaltılmış ya da yapay yollarla rafine edilmiş yiyecek tüketimidir.

dünyadaki en garip şey insanlardır.

düşünüp taşınmak için arada sırada herkesin yalnız kalmaya ihtiyacı vardır.

mevcut toplumsal düzenin proletaryanın, ekonomik, siyasi ve toplumsal zeminde köleleştirilmesine dayandığını öğrendim. bu husus mülkiyet hakları ve tekelciliği, devlet ve de iktidar tekeli yoluyla kendini belli etmektedir. çağımızda, üretim insanların  ihtiyaçlarını giderme amacıyla değil; kar elde etme beklentisiyle yapılmaktadır. bütün teknolojik gelişmeler, nüfusun büyük kesiminin içinde bulunduğu sefaletle arlanmaz bir zıtlık içinde, varlıklı sınıfların zenginliğini ölçüsüz biçimde artırmaktadır.