4.06.2010

mutlak

abbe pierre / albert jacquard

özgürlük olmadan aşk var olamaz.

eğer bir varlık sonsuzsa, bir başlangıcı ve bir sonu olan zamanın içinde değildir. eğer sonsuzsa mükemmeldir.

bir toplum olduğu andan itibaren iktidarın olmaması mümkün değildir.

iki tür toplum vardır: içinde çoğunluğun gereksinimlerini karşıladığı, can çekişen ve temel gereksinimlerden yoksun azınlığın, çoğunluğun bir parkı güzelleştirmenin daha önemli olduğunu düşünmesi nedeniyle kendi haline bırakıldığı halklar; ve sefaletin çoğunluğun yaşamına egemen olduğu diğer ülkeler. bu ülkelerde demokrasi de olmayacaktır; çünkü ayrıcalıkları elinde bulunduran azınlık aynı zamanda düzen olarak adlandırılan şeyi korumak için orduyu elinde tutar.

hayran olmak filozof olmamaktır.

bizde en fazla kişinin haklı olduğu hiçbir şekilde kanıtlanmamıştır.

bir şefin zaferi için aralarındaki bir milyonu öldürenler sadece insanlardır: birbirlerini tanımayan insanlar, birbirlerini tanıyan ve birbirlerini öldürmeyen şeflerin buyruğuyla birbirlerini öldürmektedirler. bu şefler bir ellerinde şampanya kadehi ile birlikte el sıkışarak barış anlaşmasını imzalayacaklardır.

çok alçak gönüllü olan hiçbir zaman yıldız yapılmaz.

ilk canlı varlıklar için ölüm yoktu. bakteriler ancak tüm dölleri yok edildiğinde ölebilirler; her biri çokluktur. bireysellikleri olmadığı için ölümlü değillerdir.

tiranın esas özelliği düşünmeyi engellemesidir.

insan türü dünya üzerinde, big bang'den 15 milyar yıl sonra belirmiştir; tüm türler gibi yaşam süresi birkaç yüz milyon yılla sınırlıdır.

herkes olabileceğinden fazlası olabilir.

her zaman sakınımsız yaşadım, yetersizliğimin bilincinde olarak.. yetersizliğinin bilincinde olmak aynı zamanda özgür, hayalci ve biraz kaba olmanın yoludur.

mutlak, önünde susulması gereken bir konudur.

gelecek yüzyıl için olan ütopyamı aşağı yukarı belirliyorum: mutlak paranın hükümranlığının ve rekabeti insanlığın gelişmesinin motoru yapan fikrin terk edildiği bir dünya. ne olursa olsun her bireyin değerinin kabul edileceği bir dünya; ırkçılık kavramının tamamen yok olduğu bir dünya. diğerinin zenginliğini ve aynı zamanda diğeri ile yaşamanın zorluğunu ve gerekliliğini anlamış olarak, daha geniş bir ortak alanda sınırlar aşılmış olacaktır; toplulukların daha az coğrafi tanımı ile.