1.07.2013

din

nietzsche: ahlak budur: "bilmeyeceksin!"

jean cocteau: insanlar mitlerin içine gizlenerek gerçeklerden kaçmaya çabalarken, bunu kendi yok oluşları pahasına yapıyorlar. uyuşturucu, alkol ve yalanlar. kendileri olmayı başaramayınca, kendilerini maskeler ardına gizliyorlar. yalanlar ve hatalar onlara biraz rahatlama fırsatı veriyor.

yann martel: mantık en iyi alet kutusudur. gerçeğin bilimsel açıklamasının dışına çıkmak için geçerli bir dayanak ve kendi deneyimlerimiz dışında bir şeye inanmak için sağlam bir neden yoktur. berrak bir zihne, az da olsa bilimsel bilgiye sahipseniz ve ayrıntılara dikkat eden biriyseniz dinin batıl inançtan başka bir şey olmadığını anlarsınız. tanrı yoktur. benim peygamberim mantıktır ve o bana, tıpkı bir saatin durduğu gibi öldüğümüzü söyler.

john william draper: yüce bir güç var olmasına rağmen, yüce bir varlık yoktur. görünmez ilkeler vardır; fakat kişisel özelliklere sahip bir tanrı yoktur. tüm vahiyler kesinlikle kurgu ürünüdür. insanların şans olarak nitelendirdiği şey, sadece bilinmeyen sebeplerin sonucudur. şans bile bazı kurallara tabidir. evren uçsuz bucaksız bir otomatik motordur. dünyaya yayılan yaşam gücünü eğitimsiz kişiler tanrı olarak adlandırır.

horace walpole: iyilik timsali bir bilge tanrı'nın bir cennet yarattığını ve sonsuza dek ona şükretmeleri için en erdemli varlıklarını seçeceğini varsaymaktan daha saçma ne olabilir? bu, cariyelerinin sonsuza dek doğum günü şarkıları söylediğini duymaktan keyif alacak bir kraldan başka hiç kimsenin aklına gelmeyeceğini düşündüğüm bir fikirdir.