4.11.2017

üç cisim problemi

cixin liu

herkesin korktuğu tek bir şey vardır, düşmanlarımızın bile. ne kadar güçlenirlerse kaybedecekleri o kadar çok şey olur.

sen, kalbimde her zaman çözemediğim bir gizemdin.

herkes hayatının bir döneminde böyle toyluklar yapmıştır. bir hata yaptığında önemli olan onu telafi edebilmektir. sonra, devrime kaldığın yerden devam edebilirsin.

teorik fizik alanında bir şeyler başarmak için insanın neredeyse dini bir bağlılığa ihtiyacı oluyor. bu durumda uçuruma sürüklenmek pek de zor değil.

insan uygarlığı, evren çölü üzerinde yol alan ve varlığı muhtemel bir sevgiliyi bulmasına ramak kalmış bir gençtir.

sözde bilimciler çoğu zaman bilim insanlarını aptal yerine koyar ve hatta kimi zaman bunu hayat felsefesi haline getirir. ama bunlar özellikle aptal yerine koyması zor bir grup insandan korkar: sihirbazlardan. aslında, birçok sözde bilim sahtekârlığı büyücüler tarafından ortaya çıkarılmıştır.

çin'de cüret edip uğruna mücadele verdiğin her fikir yerin dibine batmaya mahkumdur. gerçekliğin yer çekimi çok güçlüdür.

insanlık ve kötülük arasındaki ilişkinin, okyanus ve üstünde yüzen buz dağı arasındaki ilişkiyle aynı olması mümkün müydü? okyanus ve buz dağı, her ikisi de aynı maddeden oluşur. buz dağı sadece katı formda olduğu için ayrıymış gibi görünür. ama gerçekte uçsuz bucaksız okyanusun bir parçasıdır. insanlığın kendisinden ahlaki bir uyanış beklemek tıpkı kendi saçını çektiğinde dünyanın havaya kalkmasını beklemek kadar imkansızdır. ahlaki bir uyanış için insan ırkının dışında bir kuvvet gereklidir.

insan ırkı, artık dualarının kimse tarafından dinlenmediği bir noktaya erişti. insan uygarlığı artık kendi gücüyle iyileşme yeteneğine sahip değil. insan toplumu kendini iyileştirmekten aciz. bence dış kuvvetlerin müdahalesine ihtiyacımız var.

insan ırkı iğrenç. ben hayatımın ilk yarısında bu çirkinliği edebiyat neşteriyle kazımaya çalıştım. ama artık bununla uğraşmaktan bıktım.

ben toplumun en alt kesiminde yaşayan sıradan bir insanım. kimse beni fark etmez. hayatım, aşk olmadan, umut olmadan, statü olmadan, zenginlik olmadan yalnızlık içinde geçti. eğer uzaklardaki güzel bir dünyayı kurtarabilirsem âşık olabilirim ve hayatım boşuna geçmemiş olur.

bir insanın gerçeği ayırt etme yeteneği, bilgisiyle doğru orantılıdır.

taşıdığım yük varsın daha da ağır olsun.