21.11.2011

din

carl sagan: bilimin kutsal hakikati, kutsal hakikatlerin var olmadığıdır.

anaksimandros: canlı varlıklar güneş tarafından buharlaştırılan su elementinden ortaya çıkmışlardır. insanın ilk hali, başka bir hayvana, isim vermek gerekirse bir balığa benzemektedir.

benjamin franklin: deniz fenerleri kiliselerden daha yararlıdır.


john hartung: incil, bir örgüt ahlakı tasarısıdır ve soykırım, örgüt harici kişileri köleleştirme ve dünya hakimiyetiyle ilgili talimatlarla doludur. ancak incil erekleri ya da cinayet, acımasızlık ve tecavüz gibi kötülükleri onurlandırmasıyla zarar vermez. birçok eski metinde bu tutum hakimdir; örneğin ilyada destanı, iskandinav masalları, eski suriye öyküleri ve mayaların kitabeleri. fakat hiç kimse ilyada destanını bir ahlak temeli olarak pazarlamaz. asıl sorun burada başlar. incil bir yaşam rehberi gibi satılıp satın alınmaktadır. ve açık ara farkla tüm zamanların en çok satan kitabıdır.

anaksagoras: her şeyin bir doğal sebebi vardır. ay bir tanrı değil, büyük bir kayadır. güneş de sıcak bir kayadır.

theodosius dobzhansky: dünyada yaşayan 2 ya da 3 milyon türü yaratmanın anlamı nedir? yaratıcı, kaliforniya petrol arazilerinde yaşayan psilopa petrolei ya da sadece bazı karayip adalarındaki bazı kum yengeçlerinin vücudunda yaşayan drosophila türlerini yaratırken şakacı bir ruh hali içerisinde miydi? tüm bunlar evrim teorisinin ışığında anlaşılabilir bir hal alıyor; fakat bunların tanrı'nın işi olduğunu düşünecek olursak, durduk yerde birçok tür yaratmak ve çoğunun neslinin tükenmesine izin vermek ne kadar da anlamsız bir etkinlik olurdu!