8.07.2010

doktor jivago

boris pasternak

ölümden sonra yaşam boş bir düşüncedir. zayıf insanları avutmak, onlara cesaret vermek için uydurulmuştur.

yaşamı boyunca hiç yanlış yapmamış, doğrudan ayrılmamış insanlardan hiç hoşlanmam. erdemli kişiler, yaşamın güzelliğindeki gizi anlayamazlar.

elbette şurada burada yetenekli, parlak zekalı gençlerle karşılaşılıyor. ama bunlar daha çok kıyıda köşede kalıyorlar. şimdi çeşitli dernekler, birlikler kurmak moda oldu. oysa birlikte çalışmaya kalkışmak çoğunlukla beceriksizlerin işidir. bunlar ister slovyev'e, ister kant'a, ister marx'a inansınlar bence sonuç boştur. gerçek yalnız başına aranmalıdır. gerçeği aramayan ve sevmeyenlerle tüm ilişki kesilmelidir. dünyada bağlılığa değer ne kadar az şey vardır!

doğum anında ve sonrasında kadında bir yalnızlık duygusu vardır. işte bu sırada erkeğin yapabileceği bir şey yoktur. kadın içgüdüsel olarak doğurduğu çocuğunu korumaya, beslemeye, yetiştirmeye çalışır.

yaşam bizim dışımızda kendini sürekli yenileyen, değiştiren ve bunun için de bize hiç gereksinim duymayan bir şeydir.

sanat yapıtları bizi çok değişik şekillerde etkiler. konusu, teması, kişileriyle ayrı ayrı etkiler bırakırlar üzerimizde. her çeşit sanat yapıtına uygulanan ilkeler ve onları sanat yapıtı konumuna yükselten bir güç vardır. işte bu güçtür bizi büyüleyen, kendimizden geçiren. bir okuyucu suç ve ceza'nın sanat gücünü raskolnikov'un işlediği cinayetin etkisinde kalarak duyumsar.

horozun çok olduğu yerde sabah da geç olur.

insanların düşlerinde gördüklerinin, gündüz yaşayıp etkisinde kaldıkları şeyler olduğu söylenir. ben bu konuda farklı düşünüyorum. bana göre insanlar düşlerinde, zamanında değer vermedikleri, üzerinde durmadıkları şeyleri görür. gündüz önem vermediğiniz, dikkate almadığınız şeyler sanki gece bunun acısını çıkarmak için düşünüzde karşınıza çıkmaktadır.

her insanın içinde uyumakta olan bir hayvan vardır. eğer bu hayvanı korkuyla, zincire vurarak zapt etmeye çalışırsan insanlığın simgesi eli kırbaçlı bir hayvan eğiticisi olur.