2.04.2014

ecce homo

friedrich nietzsche

bilgiye yönelen insanın düşmanlarını sevmekle kalmayıp dostlarından nefret edebilmesi de gerekir.

buldunuz beni, kendinizi aramadan daha. böyle yapar bütün inananlar, bundandır hep az değer taşıması tüm inancın.

güç verir, onu öldürmeyen nesne.

kendisi için en iyi olanla yetinmek zorunda olacak kadar güçlüdür.

acıma, ancak yozlaşmış olanlar için bir erdemdir. acıyan kimseleri kınıyorum ben, onlarda unutma, saygı, insanlar arasındaki niteliksel ayrımları sezinleme duygusu, incelik kolayca silinir gider.

en kaba sözcük, en kaba mektup bile daha iyi yüreklidir, daha inceliklidir susmaktan sanırım.

benim insanseverliğim başkasının duygusuna katılmaya değil, katıldığım duyguya katlanabilmeye dayanır.

burada nosce te ipsum (lat. kendini tanı), yokluğa götüren bir yoldur; oysa kendini unutmak, kendi kendini yanlış anlamak, kendi kendini küçültmek, daraltmak, orta değere indirgemek aklın kendisidir.

biz doğruya ulaşmak için hep eğri büğrü yolları seçeriz.

davranışlarda etkileyici tutum büyüklükle bağdaşmaz; kim davranışlarda büyüklük taslarsa yozdur. gösterişli insanlardan sakının!

bana kalırsa amor fati (yazgı sevgisi)’dir insanın büyüklüğünü gösteren; çünkü insan geçmişte, gelecekte, sonsuzluğa değin başka türde bir istekte bulunmamalıdır.

insan kendi kendinin dayanağı olmalı, insan iki ayağı üstünde yiğitçe durabilmeli, yoksa başka türlü sevemez.

bir tür yozlaşmadır kadında iyilik.

ne türden olursa olsun cinsel yaşamı yerme, onu ayıp kavramıyla kirletme yaşamın kendine karşı suçtur, yaşamın kutsal özüne karşı işlenen gerçek günahtır.

bu yapıt kendisinde eksik olan şeyler sayesinde etkisini sürdürüp büyüledi.

en uzak, en çetin sorunlarıyla yaşamı onaylama; en yüksek örneklerini kurban verirken kendi tükenmezliğinin tadına varan o yaşam istenci..

okumak, hep başka benlikleri dinlemenin dışında ne anlama gelir ki?

töresel insan anlaşılır dünyaya doğal insandan daha yakın değildir; çünkü anlaşılır bir dünya yoktur.

yıllardan beri elime geçen tüm mektupları birer kinizm olarak duyduğum doğrudur. benim iyiliğimi istemenin bana duyulan düşmanlıktan çok daha kinikçe olduğu açıktır.

ayaktakımının işidir dinler.

bütün düşünürlerin en dürüstüdür zerdüşt. onun öğretisinde –ve yalnızca orada- dürüstlük en yüksek erdemdir; açığı, gerçek önünde kaçışmayı yeğleyen idealist korkaklığının karşıtıdır. zerdüşt öteki düşünürlerin hepsinden daha yüreklidir.

iyi insanlar söylemez doğruyu. yanlış kıyılar, yanlış güvenlikler öğretti iyiler size; yalanları içinde doğdunuz iyilerin, oralara sığındınız. köküne değin yalana boğuldu ne varsa, eritildi iyilerin eliyle.

yıkımların en yıkımlısıdır iyilerin yıkımları.

insanlığın öğretmenleri, önderleri, bunların hepsi de tanrıbilimci idi, yozlaşmışlardı; tüm değerlerin yaşama düşman değerlere dönüştürülmesi işte bu yüzden, töre işte bu yüzden. törenin tanımı; töre, yozlaşmışların özel tepkisi, yaşamdan öç alma art düşüncesi ile bunu başararak..