13.02.2013

savaş

george orwell

savaş, değiştirici etkenlerin en büyüğüdür. bütün süreçleri aşar. önemsiz farklılıkları yok eder, gerçekleri su yüzüne çıkarır.

bütün bunların üzerinde savaş, kendi içlerinde bir bütün olmayan bireyleri birleştirir. bu, yalnızca, savaş meydanlarında insanların öleceğinin farkında olunduğu için böyledir. o anda yaşamı feda etmek, tatili, konforu, ekonomik özgürlükçü, toplumsal prestiji feda etmekten daha büyük bir sorun değildir.

ben bu satırları yazarken, son derece uygar ademoğulları tepemde uçuyor ve beni öldürmeye çalışıyorlar. ne onlar bana birey olarak düşmanlık duyuyorlar ne de ben onlara. onlar, söylendiği gibi "görevlerini yapıyorlar" sadece. birçoğunun özel hayatlarında cinayet işlemeyi akıllarından bile geçirmeyecek kadar yufka yürekli, yasalara bağlı insanlar olduğundan hiç şüphem yok. öte yandan, onlardan biri eğer hedefini bulan bir bomba ile beni paramparça edecek olsa, bu, uykularını hiç mi hiç kaçırmayacaktır. çünkü o, günahları affetme gücüne sahip olan ülkesine hizmet etmektedir.