8.12.2012

ölmeye yatmak

adalet ağaoğlu

dersim'e sefer olur, zafer olmaz.

aşerme, kadının çevresindekilerden bir çeşit ilgi dilenmesidir.

insan kendini tek başına özgürleştiremezse ve tek başına özgürleşme düşü içinde boğulmuşsa, kendinden sonra gelenlerin altına yatmalıdır.

bazı çirkinlikler fırsatsızlıktan önlenir. ama bazı güzellikler de fırsatsızlıktan çirkinleşir. onunla şimdi konuşmak istiyorsam, bu belki de son anda tamamlanabilecek bir şeyi tamamlayabilmek içindir. hiçbir şeyi tamamlayamadan ölmüş olmamak için.

her şey yolunda görünüyordu. artık öyle görünmemeli. otuz yılda hiçbir yere gelinmemişse, bir başkaldırı mutlaka olmalı. bu hiçlik de yaşanmalı. bir boşluğa olanca hızla düşülmeli. bu düşüş gerçek yüzünü göstermeli. bir düşüş yokmuş gibi yaşanılamaz. düşülen yerden yıldızlar seyredilemez. ülkücülük şırıngası ile oscar wilde bilgiçliği arasında asılı durulamaz. bir yere dikilmeli. orada sağa sola bakılmalı.

ince, çok ince düşlerini herkesin kendisine bırakmalı.

sapanca gölü'ne kuzu çevirmeye giderlerdi bazı. göle akşam güneşinin düşüşüne bakar bakar, "cennetteyiz biz, cennet.. cennet.." derdi. belediye başkanı takılırdı: "sanki doğma büyüme adapazarlısınız kaymakamım." o da hemen kondururdu: "eee, reisim, cumhuriyet türkiyesinde vatanın her karış toprağı bizim doğup büyüdüğümüz yerdir. vatanın her köşesi baba ocağımızdır." oradakiler, kaymakamın bir ara nusaybin'e tayin haberi çıkınca başkenti boylayıp işini düzelttiğini bilmemezliğe gelirlerdi.

bir adam bir başka ülkede, bir başka ülke üstüne her şeyi inceden inceye biliyorsa, ondan çekinmek de gerekir.

bir fikirden yana olmakla bir fikir olmak aynı şey değil.

"kadını özgür olmayan ülkenin erkeği de özgür değildir."

en azından bir soru kalmalı geride. bir soru deyip geçmemeli. kişiyi düşünmeye zorlayan bir şeydir küçük bir soru.

"tarihi yeniden yapan el seni de yapıyor."

sonsuza dek cömert olmak için sonsuza dek verilecek bir şeyinin olması gerek.

kişi kendini bilmeden neyi bilebilir ki?

her şeyde haklı ve doğru olmak için her şeyin haklı ve doğru olması gerek.