14.07.2011

kumdan kale

iris murdoch

evli bir çift tehlikeli bir makinedir. evlilik, toplum koruması ile organize edilmiş bencilliktir.

alışılagelmişin dışındaki insanlar, alelade insanlar için faydalıdır; çünkü onlar diğerlerinin her şeyin farklı olduğunu anlamalarına yardımcı olurlar. bu onlara bir çeşit özgürlük ruhu verir. sonuçta hiçbir şey diğer insanlar olmaktan daha eğitsel değildir.

tanıdığınız zaman insan farklı görünür; hatta onun hakkında özel bir şey öğrendiğimiz zaman daha da farklı görünecektir.

özgürlük, fazilet olarak adlandıracağım bir şey değildir. özgürlük için hak veya bir çeşit lütuf denebilir; gerçi onu aramak veya kazanmak da tabii ki bir marifetin ispatıdır.

aslına bakarsanız, çocuklara resim yapmayı öğretemezsiniz. zaten onlar resim yapmayı biliyorlar. insanların doğal olarak sahip oldukları şey sanattır. masumiyetlerini kaybettikleri çağda resim yapmayı nasıl unuttuklarını unuturlar. ondan sonra her şeyi tekrar öğrenmek zorunda kalırlar. boyamak, insanın en temel anlama güdüsünün açığa çıkmasıdır. biz vücut bulmuş yaratıklarız, bilgi kaynağımız hissedilebilir ve hayalgücümüz diğer duyuların üzerindedir. insanoğlu konuşmayı bilmiyorken resim çizebiliyordu.

en büyük ressam nesne neye benziyorsa sadece o şekilde resmetme alçakgönüllülüğünü gösteren kişidir. fakat resimdeki bu sadece her şeydir.

her portre aslında bir ressamın kendi portresidir. ressamlar gerçekten resmini yaptıkları kişilerde kendilerini resmederler.

eğer duygularımız şimdi açık değilse, hiçbir zaman açık olmayacaktır. eğer aşık olmak diye bir şey varsa, işte biz aşığız.

bazen, bazı yargılamalar yapmaya çalışmak kaçınılmaz bir görevdir ve sonra yargılama konusu bir merhamet duygusundan değil yargılanma korkusundan gelir.