4.02.2017

arıbalı

torgny lindgren

kardeşinden nefret eden kişi, karanlıkta demektir. kardeşinden nefret eden kişi, katildir.

temiz ve katıksız hiçbir şey yoktur; her şey bulanıktır ve mutlaka bir şey bulaşmıştır. eğer katıksız iyilik olsaydı, farkına varılması imkansız olurdu. hava gibi boş bir şey yani.

her türlü insandan adam çıkabilir.

duygu denilen şey, insanların gerek gördükleri zaman yarattıkları şeylerdir; çoğu kez kalabalıkta, halk yığınları içindeyken insanlar duygu denilen bir çeşit mala gerek duyarlar. böyleleri genellikle güney isveç'te yaşarlar. duygu, insanın kendisine ve başkalarına egemen olmak için kullandığı bir araçtır.

yalnız yaşamanın en iyi yanı, kişinin kendini gerçek anlamıyla tanımayı öğrenmesidir. kişinin kimseyi anlamak için çaba harcamasına gerek kalmaz; bütün düşünce gücünü içeriye doğru, kendine harcayabilir.

yaşama sıkı sıkıya sarılmak, bir çeşit köleliktir. insanda sağduyu diye bir yetenek vardır. davranışlarımızı, içimizde özgür isteklerimiz düzenler. ilk ya da ikinci değilse de, üçüncü nedendir.

bir set dikerseniz, aynı zamanda bir çukur kazmış olursunuz. amaç, seti dikmektir, çukur kazmak değil. eğer bir insan bir çukur kazarsa, ortaya bir de set çıkar.

eğer insanın başına bir şey gelirse, yürürken, yatarken ya da otururken gelmiş olmasının hiçbir farkı yok. her durumda kişi, çaresizdir.