2.05.2015

schopenhauer'a mektup

johanna schopenhauer

sevgili arthur,

zihninden zihnime akan 28 mart'taki mektubunun ciddi ve sakin tonu beni uyandırıp mesleğini tamamen kaçırma yolunda olduğunu fark etmeme neden oldu. bu yüzden seni kurtarmak için ne gerekiyorsa her şeyi yapmak zorundayım; insanın ruhuna tiksinti veren bir hayat yaşamanın ne demek olduğunu biliyorum ve eğer mümkünse seni bu bedbahtlıktan kurtaracağım sevgili oğlum.

oh, sevgili arthur, neden benim sesim hiç duyulmadı; senin şu anda istediğin şey aslında benim o zamanki en büyük dileğimdi; birinin bana söylediği gibi her şeyin bana karşı olmasına rağmen ne kadar çok çabaladım. onurlu filistin sınıfına* alınmayı istemiyorsan, sevgili arthur'um, ben senin yoluna engel çıkarmayı gerçekten istemiyorum; yolunu arayıp seçmesi gereken yalnızca sensin. sonra ben mümkün olan yerde ve şekilde tavsiyede bulunup yardım edeceğim. önce kendinle barış yapmaya çalış. sana iyi bir maaş getirecek alanları seçmen gerektiğini unutma, bu yalnızca yaşamanın tek yolu olduğu için değil, hiçbir zaman yalnızca mirasınla geçinebilecek kadar zengin olmayacağın için.

eğer seçimini yaptıysan bana söyle; ama bu kararı kendi başına vermek zorundasın. bunu yapacak gücü ve cesareti kendinde buluyorsan sana isteyerek elimi uzatırım. ama yalnızca çok bilgili bir adamın çok keyifli olacağı bir hayat düşünme. ben bunu etrafımda görüyorum artık, sevgili arthur. bir yığın işle dolu, yorucu, sıkıntılı bir hayat bu; çekiciliğini sağlayan şey onu yapmadaki keyif. insan bununla zengin olmuyor; yazar olarak insan yalnızca hayatta kalması için gerekeni zorlukla kazanıyor. yazar olarak hayatını kazanman için mükemmel bir şey üretmen gerekiyor. şimdi zeki kafalara her zamankinden fazla ihtiyaç var.

arthur, dikkatle düşün ve seçim yap; ama sonra sağlam dur; azminin yok olmasına izin verme, o zaman amacına ulaşırsın. istediğini seç; ama gözlerimde yaşlarla sana yalvarıyorum: kendini kandırma. kendine karşı ciddi ve dürüst ol. refahın risk altında, eski günlerimin mutluluğu da; çünkü yalnızca sen ve adele kayıp gençliğimi yerine koyabilirsiniz. senin mutsuz olduğunu bilmeye dayanamam; özellikle de aşırı esnekliğim yüzünden başına bu büyük talihsizliğin gelmesine izin verdiğim için kendimi suçlarsam.

görüyorsun ya sevgili arthur, seni çok seviyorum ve sana her konuda yardım etmek istiyorum. güveninle ve bir kez kararını verdikten sonra seçimini yerine getirme konusunda tavsiyeme uyarak beni ödüllendir ve asiliğinle beni incitme. inatçı olmadığımı biliyorsun. iddialar karşısında vazgeçmeyi bilirim ve hiçbir zaman senden iddialarla destekleyemeyeceğim hiçbir şey istemeyeceğim.

adieu sevgili arthur, mektup acil ve parmaklarım acıyor. sana bütün yazdıklarımı aklında tut ve kısa sürede cevap ver.

* filistin sınıfı: almanya'da üniversitede öğrenci olamayan öğrenciler için kullanılan bir deyiş.