15.05.2021

yaratıcılık

clarissa pinkola estes

yaratıcılık bin bir kılığa girer. her an değişik bir şekle bürünür. hepimize görünen; ama kimse o parlak ışıkta ne gördüğü üzerinde anlaşamadığı için tanımlanması zor olan şaşırtıcı bir hayalet gibidir.

kimileri yaratıcı hayatın fikirlerde olduğunu söyler, kimileri de eylemde. çoğu durumda, basit bir varlığın içindeymiş gibi görünür. bu kendi içinde fazlasıyla incelikli olsa da, büyük bir ustalık gerektirmez. ister bir kişi olsun, isterse bir sözcük, bir imge, bir fikir, isterse ülke ya da insanlık, bir şeye duyulan sevgidir, bir şeyi çok fazla sevmektir; taşkınlıkla yapılan her şey, bir yaratım eylemidir. bu ne bir ihtiyaç meselesidir ne de tekil bir iradi eylem; yalnızca bir şarttır.

nehrin belli bir noktasında bir şey yaratmak, nehre gelenleri de besler, akıntının uzağındakileri olduğu kadar derinlerdeki yaratıkları da besler. yaratıcılık yalıtılmış bir hareket değildir. onun gücü burada yatar. onunla temasa geçen her şey, onu işiten, gören, hisseden, tanıyan herkes ondan beslenir. başka birinin yaratıcı sözlerini, imgelerini, fikirlerini görünce bizim de kendi yaratıcı işlerimizle dolmamızın, esinlenmemizin nedeni budur. tek bir yaratıcı eylem, koskoca bir kıtayı besleme potansiyeli taşır.

mazeretler, kirlenmenin bir başka şeklidir. "zamanı gelince yapacağım, param yok, zamanım yok, zaman bulamıyorum, zaman ayıramıyorum, en güzel, en pahalı aletlere ya da deneyimlere sahip olana kadar başlayamıyorum, sadece tam şu anda canım istemiyor, ruh halim henüz uygun değil. onu yapabilmek için en azından bir günlük zamana ihtiyacım var, onu yapabilmem için birkaç günlük zaman lazım. bunu yapabilmek için kendime ayırabileceğim birkaç haftalık bir zamanımın olması icap eder, ben sadece, ben sadece.."

yaratıcı kompleksin en büyük sorunlarından biri mantıklı düşünmediğiniz, mantıklı hareket etmediğiniz, bugüne kadar yaptıklarınız zaten mantıklı olmadığı ve bu yüzden başarısız kalmaya mahkum olduğu için ne yaparsanız yapın hiçbir sonuç alamayacağınız yönündeki ithamıdır. her şeyden önce, yaratmanın ilk evreleri mantıklı değildir -zaten öyle de olmamalıdır. kompleks sizi bununla durdurmayı başarırsa yenilirsiniz. ona oturup sakin olmasını ya da siz işinizi bitirene kadar uzaklaşmasını söyleyin. unutmayın, mantık gerçekten dünya için makul bir şey olsaydı, bütün erkekler eyerde yan otururdu.

evleri, eşleri ya da çocukları için çok pahalı şeyler satın almak amacıyla hor gördükleri işlerde çok uzun saatler boyunca çalışan kadınlar gördüm. bunlar küçümsenemeyecek yeteneklerini arkadaki ocağa atarlar. yazı yazmaya oturmadan önce evdeki her şeyi temizlemekte ısrar eden kadınlar gördüm. elbette, ev temizliğinin tuhaf yanını biliyor olmalısınız. asla sonu gelmez. bir kadını durdurmanın en iyi yoludur.