9.10.2013

orpheus

~oz


eski yunan uygarlığında orpheus isminde bir adam yaşarmış. karısını severmiş. uzo'yu fazla içmezmiş. gitar benzeri bir alet çalarmış. namuslu birisiymiş. peki tanrılar ne yapmışlar? onunla oynamışlar, hayatını cehenneme çevirmişler. niye? çünkü elinde güç olanların, biz elinde güç olmayanlara yaptıkları budur.

orpheus'un karısı eurydice dolaşırken bir yılan onu sokmuş ve öldürmüş. orpheus çılgına dönmüş ve karısını geri istemek için ölüler diyarına dalmış. sonra bir tanrıça demiş ki "tamam, ama bir şartla. eğer dünyaya çıkana kadar ona bir kez bile bakarsan kaybolacaktır." on adım atmış atmamış, orospu çocuğu arkasına dönmüş ve karısı yeniden cehenneme gitmiş. orpheus'un bunu bilmesi gerekirdi. tanrılarla dalaşamazsın.

böylece orpheus dünyaya döndü, yalnız ve üzgündü; peki ne oldu? hemşerileri onu teselli mi ettiler? siktirsinler. başarısızlığından dolayı onu suçladılar ve onu parçaladılar, gerçekten. organlarını nehre attılar. hepsi ailesini yüzüstü bırakması yüzündendi; çünkü sevdiğine son bir kez bakmıştı. tanrıların vücudunda duygusal bir tek nokta bile yok.

mitlerin bize bir şeyler öğretmesi gerekir. ama orpheus'un acı hayat hikayesindeki ders nedir? iyi davranışlar cezasız kalmaz mı? siktir edin. iyi iş diye bir şey yoktur. aşk her şeyin üstesinden gelir mi? hiç olmamıştır, hiç olmayacaktır da. belki bu hikayenin ana fikri, güçlü olanların da en az güçsüz olanlar kadar berbat olduğudur ve bir insanın yapabileceği en kötü şey, kendisine ait gücü olympos dağında oturan salaklara vermesidir; çünkü eğer bu kadar güçlülerse bütün bu bokluklarımıza rağmen nasıl oluyor da bize göz yumuyorlar? bunun cevabını verin.