18.03.2017

su diyarı

graham swift

tarih karamsarlık uyandırır.

sakın unutma: insanlar hakkında ne öğrenirsen öğren, ne kadar kötü çıkarlarsa çıksınlar, hepsinin bir kalbi vardır ve hepsi minicik birer bebek olmuş, analarının sütünü emmişlerdir.

"biz şimdinin efendileri değil, geleceğin hizmetkarlarıyız."

gerçeklik tuhaf değildir, beklenmedik değildir. gerçeklik olayların ani halüsinasyonu içinde ikamet etmez. gerçeklik olaysızlık, boşluk, düzlüktür. gerçeklik hiçbir şeyin olmadığıdır.

batıl inanç kolay; gerçekleri bilmek yok mu -o zor.

başka şeylerin yanında bizi hayvanlardan ayıran bir başka özellik olan merak, aşkın bileşenlerinden biridir. hayati bir kuvvettir. bizi zorlu tefekkürlere boğan, bazen tarih kitaplarının yazılmasına da neden olan merak, aynı zamanda, yer yer, bize nadiren örselenmemiş gördüğümüz bir şeyi sergileyebilir -karşımıza daha ziyade dehşete bürünerek (ölü bedenler, tekne kancaları olarak) çıkan: burası ve şimdi'yi.

şahsi melaneti gizlemek için toplum nezdinde erdemli davranmak gibisi yoktur.

insan, açıklama talep eden hayvandır, neden diye soran hayvan. insanın başka bir tanımı: anlam peşinde koşan hayvan -ama onu asla.

tarih çöküşün tarihidir. gelecekten dileğimiz genelde kayıp, hayali bir geçmişin imgesidir.

tarihin önemli bir tarafı varsa o da sonunun geldiği bir safhaya ulaşmış olmasıdır.

çocuklar, meraklı olun. merakın durmasından daha kötü bir şey yoktur. merakın bastırılmasından daha iç karartıcı bir şey yoktur. merak aşk doğurur. bizi dünya evine sokar. ikamet ettiğimiz bu imkansız gezegene duyduğumuz sapkın, delişmen sevginin bir bölümünü oluşturur. merak bitince ölür insanlar. insanların araştırması gerekir, bilmesi gerekir. neden yapıldığımızı öğrenene kadar gerçek bir devrim nasıl mümkün olabilir?