4.08.2016

bobby fischer against the world

liz garbus

sadece hiç denemeyenler kaybetmez.

albert einstein: satranç, ustalarını zincire vurup ruhlarını öylesine biçimlendirir ki, en güçlüsünün bile içsel özgürlüğü bunun cefasını çeker.

bir dahi yaratmak için, sevgi bileşeni çok büyük önem taşıyan bir bölümdür. çünkü eğer bu olmazsa bağlanmanızın bir yolu olamaz.

ünlü olmak değişik bir lütuftur ve neredeyse herkes hayatında bir kez ünlü olmayı dilemiştir. ilk başlarda her şey eğlencelidir; ama yalnız kalmayı istediğiniz an eğlence biter. evinde, sokakta, herhangi bir yerde bu olay genç birisi için çok daha korkunç bir şeydir. dünyasını tamamen mahveder.

bobby, bizim gibi sosyalleşmiş bir insan değildi. sahip olduğu tüm fikirler, aslında kendi düşüncelerinden geliyordu.

bobby, 29 yaşında ve neredeyse bir manastır hayatı yaşıyor. yalnız yaşıyor. her zaman, satranç tahtalarından biraz daha büyük otel odalarında kalıyor. çoğu zaman telefonlarına bile cevap vermiyor.

ne yapacağı belli olmayan bobby fischer.. hiç kimse, fischer bir şeyi neden yapar ya da yapmaz, bilemez. gelmiş geçmiş en bireysel, en inatçı, en ketum ve yalnız satranç ustası. belli bir adresi yok. fischer bir göçebe. neredeyse kimseyle konuşmaz, ailesiyle hiç iletişimi yok. sorunlu bir çocukluk..

iki insan yolda karşılaşsa, biri diğerine yol verir. ilişki psikolojisi, boşluklardan nefret eder. eğer vazgeçersen, birisi gelir ve yerini alır.

iyi bir satranç oyuncusu, oyun sırasında paranoyak olmalıdır. ama bu paranoyanızı gündelik yaşamınıza da aktarırsanız, bu akıllıca bir hareket olmaz.

dengesiz eğilimleri olan kişi için, satranç, bir manyaklık haline geliyorsa, uçurumdan düşmesine az kalmış demektir.

bazı insanlar düşünürken kendilerini sınırlandırmaz. olaylara, kendi kalıplarından çıkıp farklı açılardan da bakar. böyle yapanlar, yeni şeyler keşfedebilen yaratıcı insanlardır.

her şey bittiğinde asıl hayatına başlayabilir, önemli şeyler yapabilirsin.

"biraz daha dengeli bir hayatım olsaydı daha iyi olurdu. biraz daha hareketli bir hayat.. ama artık yapacak bir şey yok."

17 ocak 2008'de eski dünya satranç şampiyonu bobby fischer hayatını kaybetti. 64 yaşındaydı. son sözlerinin şöyle olduğu söylenir:

"insan dokunuşundan daha iyileştirici hiçbir şey olamaz."