13.02.2011

eskrim

arturo perez-reverte

eskrim kudas ayini gibidir. beden ve ruh gerektiği gibi hazırlanmış olduğu halde gitmek gerekir. bu yüce yasaya karşı gelmek cezayı kendiliğinden getirir.

kabzayı sanki elimizde bir kuş varmış gibi tutmamız gerek: ezmemek için son derece yumuşak ama kaçmaması için de yeterince sıkı..

bizim amacımız, cakalı bir kılıç hareketiyle birilerinin gözünü boyamak ya da üzerinde tartışılır kahramanlıklar yapmak değil; o kahramanlık ki, çıplak bir uçla yapılacak bir hamlede çok pahalıya mal olabilirdi. bizim amacımız, kendi açımızdan en küçük bir risk olmaksızın, rakibimizi saf, hızlı ve etkin bir şekilde dövüş dışı bırakmaktır. bir darbe yeterse asla ikincisi vurulmaz; ikincisinde tehlikeli bir karşılık alabiliriz. varmaya çalıştığımız yüce amacımız ölmekten kaçınmak, önüne geçilmezse rakibi öldürmek; eğer bizi bundan saptırıyorsa cakalı ya da aşırı şık pozlara asla yer yok. eskrim, her şeyden önce, uygulamalı bir egzersizdir.

mükemmel vuruş diye bir şey yok. ya da daha doğrusu, bir sürü var. amacına ulaşan tüm vuruşlar mükemmeldir. herhangi bir vuruş uygun bir hareketle durdurulabilir. bu yüzden talimli iki eskrimci arasındaki bir mücadele sonsuza dek sürebilir. ne var ki işleri öngörülmeyenle halletmeye düşkün olan talih, nihayet bunun bir sonu olması gerektiğine karar verir ve rakiplerden birinin er ya da geç bir hata yapmasını sağlar. dolayısıyla sorun, kişinin talihle arasının iyi olmasında yatar; bu, öteki kişinin hatayı işlemesini sağlayacak kadar bir zaman için olsa da. gerisi hayal.

eskrimde, basit olan ilhamdır. karmaşık olansa teknik.

tabanca bir silah değil, bir densizliktir. birbirini öldürmeye kalkan kişiler bunu yüz yüze yapmalıdır; rezil yol kesiciler gibi uzaktan değil. kesici silahlar, diğerlerinin hepsinde eksik olan bir etiğe sahiptir. daha da isterseniz, bir mistisizmi olduğunu bile söyleyebilirim. eskrim bir beyefendiler mistisizmidir. hele günümüzde bundan da fazlasıdır.

modern dünya, gençleri eskrim gibi bir sanatta tam bir tatmin bulmak için gerekli sakin ruh halinden uzaklaştırıp baştan çıkaracak çok fazla şey sunuyor onlara maalesef.

son eskrim hocasının yok olduğu gün, insanın insana karşı yaptığı o atalardan kalma dövüşe ait onurlu ve şerefli ne varsa onunla birlikte mezara gömülecektir. ondan sonra meydan sadece karabinalara, boynuz saplı silahlara, pusulara ve bıçaklamalara kalacaktır.