14.10.2009

leyla

feridun zaimoğlu

bir kız için en iyi şey, kendini, kalbini tek bir bakışıyla çalacak erkek için saklamasıdır. bir erkeğin başına gelebilecek en güzel şey ise kalbinin derinliklerine bakabilecek bir kıza rastlamasıdır.

erkeklerin gözlerinin içine bakmalı; sırları orada saklıdır; istedikleri kadar rol yapsınlar, gözlerindeki yumuşaklığı ya da kötülüğü saklayamazlar.

biz insanlar ne kadar zavallıyız; büyük aşklar hakkında yazılar yazıp hikayeler anlatırız; ama gerçek güçle, bakışımızı insandan başka bir yöne çevirdiğimizde dolarız ancak.

aşk güzel bir çocuk oyuncağıdır.

erkek kadını kadının erkeği sevdiğinden daha çok severse kız; kadın erkeği erkeğin kadını sevdiğinden daha çok severse oğlan çocuğu doğar. eğer kadın erkeği taparcasına seviyorsa, tıpkı kocasına benzer bir oğlan çocuğu doğurur; ama eğer erkek kadını taparcasına seviyorsa, doğacak kızı tıpkı karısı gibi bir yüze sahip olur.

kadın böyle örtündüğü sürece adam gerdek gecesinde nasıl bir tatsız sürprizle karşılaşacağını bilemez.

yoksul insanlar, günün birinde refaha kavuştuklarında, arzu dolu hayallerini bir sicime bağlayıp bu sicimi tıpkı bir çamaşır ipi gibi, hayatlarının arka bahçesindeki iki duvar arasına gerip yalanlarını milletin görüşüne sunarlar. yoksul insanların rüya gördüklerini, yanı sıra yalan söylediklerini böylece herkes görüyor; ama onları silkeleyerek bu rüyalarından uyandırmak mümkün değil. çünkü yeni bir hayata uyanıyor onlar; bu yeni hayatlarındaki meyvelere çürük densin istemiyorlar.

evet ya da hayır, açık seçik cevaplar; oysa nüanslar, sorulara cevap vermekten kaçınan; hatta korkan bir insanın renk darbeleridir.

yaşlı erkekler genç kadınlara her zaman aşıktırlar.

boş kalp diyaframın üzerine baskı yapar ve bu ince çifte katman basınç dalgasını alıp bağırsağa iletir; kıvrımlardan, yumuşak borulardan aşağıya dalganın suyu boşanır; insan bu aşamada baskının vücudu terk ettiğini düşündüğünden, su başa doğru yükselir, oradan da kalbe: burada heyecan yangın deliği açar. aşıklar ve sevgililer hayatlarının ilk aşk şokundan itibaren bu kalp hatasıyla yaşarlar artık; bu delikten insan parmağı geçebilir; kadına reva görülen bu delik bir güzellik kusurudur ve bu kadar büyüktür işte.