10.01.2014

ağaçlar gibi ayakta

tarık dursun k.

gençler övülmekten hoşlanır. gençler, çocuklar, kadınlar ve budalalar.

çok güzel ve çok kötü anılar böyledir: güzel olanları, sık sık mutlu olmak için hatırlarız; kötü olanları da düşmanlık, kin ve öç duygularımızı tatmin etmek için. insan yalnız güzel ve mutluluk veren anılarla yaşamaz. onu insan yapan yanlarından kimileri de düşman olması, kin tutması, öç alma isteğidir. bu, onun hayatta yalnızlık çekmemesine yardım eder. öç alma duygusu çoğu zaman insanı tahrik eder, yerine getirdiğinde de bir doyuma ulaştığına inandırır onu.

erkekler bir kere sever.

devlet güçlüdür ve karşı geleni bağışlamaz. devlete karşı gelmek suçtur. devlet ezer. cezalandırır: acı çektirerek, karalayarak, herkesten ve her şeyden kopararak, sindirerek, kişiliksiz ve kimliksiz bırakarak ve yok ederek.

akan suyu avuçladı, yüzüne tuttu, suyun altından çekilmedi. evet, bunları hatırlıyor. garip. en ince ayrıntılarına dek hem de. hatırlıyor. unutmamış. karısının dediklerini. sevincini. elini alıp karnına götürüşünü. hayır, karıştırdı. o çok sonraydı, çok sonraki günlerde. hatta çok sonraki aylarda. evet, bebeğin karnında kıpırdanışını duymuştu. bir şey elinin altında hareket etmişti.